Αρχική Σελίδα

Το χωριό

Ιστορία
Οι κάτοικοι
Δραστηριότητες
Θέματα
Απόψεις
Φωτογραφίες
Χάρτες
Πηγές
Επικοινωνία
 

 
Η ιστορία του Οιδίποδα

   Ήταν γιός του βασιλιά της Θήβας Λάιου και της Ιοκάστης. Μόλις γεννήθηκε, οι γονείς του τον εγκατέλειψαν στο βουνό της Βοιωτίας Κιθαιρώνα, γιατί το μαντείο είχε δώσει χρησμό στο Λάιο ότι θα τον σκοτώσει το ίδιο του το παιδί. Πριν τον εγκαταλείψουν στο βουνό, του τρύπησαν και του έδεσαν τους αστραγάλους.

Ο Οιδίποδας λύνει το αίνιγμα της Σφίγγας (Αγγειογραφία 5ος αι. π.Χ., Ρώμη, Μουσείο Βατικανού)Κάποιος βοσκός όμως βρήκε το βρέφος και το πήγε στο βασιλικό ζεύγος της Κορίνθου, τον Πόλυβο και τη Μερόπη, που δεν είχαν παιδιά. Αυτοί το υιοθέτησαν, το ονόμασαν Οιδίποδα, δηλαδή με "πρησμένα πόδια", και τον μεγάλωσαν στην πόλη της Τενέας. Επειδή όμως κάποιος τον αποκάλεσε νόθο, όταν μεγάλωσε πήγε στο μαντείο των Δελφών, για να μάθει ποιοι είναι οι πραγματικοί γονείς του.

Ο χρησμός που του έδωσε η Πυθία ήταν ότι θα σκότωνε τον πατέρα του, θα παντρευόταν την ίδια του τη μητέρα και ότι οι απόγονοί του θα προκαλούσαν πολλές συμφορές στους ανθρώπους.

Αυτό έκανε τον Οιδίποδα να μη γυρίσει πίσω στην Κόρινθο, που νόμιζε για πραγματική του πατρίδα, αλλά να τραβήξει προς τη Θήβα. Σε κάποιο σταυροδρόμι όμως τυχαία συνάντησε το Λάιο και λογομάχησαν για ασήμαντη αιτία. Το αποτέλεσμα ήταν να τον σκοτώσει ο Οιδίποδας, χωρίς βέβαια να ξέρει ότι ήταν ο πατέρας του.

   Όταν έφτασε στη Θήβα, βασίλευε προσωρινά ο Κρέοντας, αδελφός της Ιοκάστης. Την εποχή ακριβώς εκείνη βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, γιατί ένα τέρας, η Σφίγγα, ερήμωνε τη χώρα καταβροχθίζοντας όποιον δεν έλυνε το αίνιγμα που είχε βάλει. Ο βασιλιάς είχε προκηρύξει ότι όποιος κατόρθωνε να το λύσει, θα έπαιρνε το θρόνο και για γυναίκα του την Ιοκάστη, χήρα του Λάιου, πράγμα που πέτυχε ο Οιδίποδας με την εξυπνάδα που διέθετε.

   Από τότε έζησαν πολλά χρόνια ευτυχισμένοι και απόκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Ετεοκλή, τον Πολυνείκη, την Αντιγόνη και την Ισμήνη. Αυτά τα παιδιά βέβαια ήταν παράλληλα και αδέλφια του. Ενώ ο Οιδίποδας βρισκόταν στο κορύφωμα της ευτυχίας του, έπεσε μια επιδημία που έφερε μεγάλες συμφορές στη χώρα. Χωρίς να διστάσει καθόλου, ζήτησε τη συμβουλή του μαντείου των Δελφών. Η απάντηση ήταν ότι για να σταματήσει το κακό έπρεπε να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο δολοφόνος του Λάιου. Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε τη φοβερή αλήθεια. Το αποτέλεσμα ήταν να τυφλωθεί ο Οιδίποδας με τα ίδια του τα χέρια και η Ιοκάστη να κρεμαστεί.

   Έπειτα ο ήρωας αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Θήβα με τη συνοδεία της κόρης του Αντιγόνης. Εγκαταστάθηκε στον Κολωνό, στην Αθήνα, αφού τον δέχτηκε ο βασιλιάς της, Θησέας. Για το τέλος του υπάρχουν διάφορες εκδοχές.

Πίσω

 

 

Αρχική Σελίδα | Το χωριό | Ιστορία | Οι κάτοικοι | Δραστηριότητες | Θέματα | Απόψεις | Φωτογραφίες | Χάρτες | Πηγές | Επικοινωνία

Copyright 2008 - Athikia2008